Ga naar de inhoud

Burn-out coaching

Veel mensen ervaren tegenwoordig (chronische) stressklachten, overspannenheid of zijn burn-out.
De weg naar coaches en hulpverleners wordt vaak wel gevonden. Echter hebben deze vaak alleen kennis van stressklachten, maar zijn niet gespecialiseerd in burn-out klachten.

Burn-out coaching is erop gericht om mensen te ondersteunen bij het voorkomen van een burn-out of bij het herstellen na een burn-out.

Helaas komt het nog steeds te vaak voor dat mensen al burn-out zijn voordat er aan de bel getrokken wordt.
Een disbalans van werk en privé is één van de meest voorkomende reden waardoor iemand burn-out raakt.
Maar we zien in de huidige maatschappij, met alle sociaal media, dat er veel jongeren tussen de 18 – 25 jaar met burn-out klachten te maken krijgen.

Een enorm belangrijk kerninzicht bij het begrijpen van stress en burn-out, in onze moderne maatschappij, is dat het stress systeem in ons lichaam en brein niet geëvolueerd zijn naar de eisen die dagelijks aan ons worden gesteld. Het stresssysteem helpt om, korte gevaarlijke, of levensbedreigende situaties het hoofd te bieden en daarvan te leren. In onze moderne maatschappij komen levensbedreigende situaties niet of veel minder voor dan vroeger. Maar stressvolle niet-levens-bedreigende situaties duren wel veel langer dan in de natuur het geval is. Daardoor kunnen situaties die eigenlijk niet levensbedreigend voor ons zijn, zoals spanningen op de werkvloer, toch zeer schadelijk zijn, omdat lichaam en geest er vanwege ons stresssysteem heftig op reageren. Daar komt nog bij dat mensen evolutionair gezien groepswezens zijn. Volledig zelfstandig functioneren terwijl je ook kunt samenwerken met anderen. Dit is een doel dat ontstond vanuit een moderne maatschappelijke behoefte en door het COVID virus nog verder is aangewakkerd. Ergens zijn we met z’n allen vergeten dat we naast een groepswezen ook onze eigen individu zijn. Tijd voor jezelf nemen, goed voor jezelf zorgen en je eigen grenzen aangeven, leer je beter als je in groepsverband werkt. Maar als je geen tijd voor jezelf neemt om te voelen wat je nodig hebt, zul je deze ook nooit kunnen “testen” in groepsverband.

Wat kun je verwachten tijdens Burn-out coaching
In het eerste (persoonlijke) intakegesprek maak ik een analyse van de ontstane situatie en een herstelplan: wat heeft iemand nodig om weer in balans te komen en vitaal te worden.

Aan het begin van het traject worden in een aantal sessies technieken aangeboden om te leren ontspannen, stress en onrust te managen en de vitaliteit op te bouwen. Als het herstel verder vordert en er meer balans is, wordt er gekeken naar de (in de persoon gelegen) factoren die tot de burn-out hebben geleid. Het kan gaan om het hanteren van grenzen, assertiviteit, perfectionisme, zelfvertrouwen, plannen en prioriteiten stellen.

Loopbaaninventarisatie is ook een belangrijk onderdeel van het terugkeerproces: hoe past het werk of hoe kan het werk meer passend gemaakt worden? Bij weer aan het werk gaan en/of het opbouwen van werkuren, terugvalpreventie en alle inzichten implementeren zodat er weer duurzaam en vitaal gewerkt kan worden, ga ik je ondersteunen. Ook als het werk niet de hoofdreden is van het uitval, kijken we samen hoe er op het werk rekening gehouden kan worden met terugkeer.

Wat zijn de kosten

We starten het traject met een intake van ongeveer 1,5 uur.
Daarna volgt een traject van 8 sessies (75 minuten per sessie)

Voor een compleet traject (sessies en intake en indirecte tijd) zijn de kosten
€ 900,= (inclusief BTW)